Stawka VAT przy zakupie warzyw i owoców zależy od miejsca, jakie dany produkt zajmuje w Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług. Kategorie tej klasyfikacji służą bowiem jako główne kryterium ustalania wysokości podatku. Stawka VAT może wynieść 5%, 8% lub 23%.
Podatek VAT obniżony do 5% obejmuje produkty z następujących grup:
- warzywa, owoce i orzechy zamrożone,
- kasze i mączki gdzie indziej niesklasyfikowane.
Stawka VAT w wysokości 8% dotyczy natomiast takich produktów, jak:
- ziemniaki przetworzone lub zakonserwowane,
- warzywa zakonserwowane tymczasowo,
- warzywa suszone, w tym grzyby,
- warzywa i owoce, krojone i zapakowane,
- owoce,
- orzechy, orzeszki ziemne, solone, prażone lub przetworzone w inny sposób,
- owoce suszone, przetworzone lub zakonserwowane,
- owoce, skórki z owoców, orzechy i pozostałe części roślin, zakonserwowane cukrem.
W przypadku pozostałych produktów z naszej oferty, które nie zostały wymienione w powyższej klasyfikacji, podatek VAT wynosi 23%. Co ciekawe, jedynym produktem, który obejmuje ta stawka jest imbir, sklasyfikowany przez nas jako warzywo.