Od czego zależy stawka VAT warzyw i owoców?

Stawka VAT przy zakupie warzyw i owoców zależy od miejsca, jakie dany produkt zajmuje w Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług. Kategorie tej klasyfikacji służą bowiem jako główne kryterium ustalania wysokości podatku. Stawka VAT może wynieść 5%, 8% lub 23%.

Podatek VAT obniżony do 5% obejmuje produkty z następujących grup:

  • warzywa, owoce i orzechy zamrożone,
  • kasze i mączki gdzie indziej niesklasyfikowane.

Stawka VAT w wysokości 8% dotyczy natomiast takich produktów, jak:

  • ziemniaki przetworzone lub zakonserwowane,
  • warzywa zakonserwowane tymczasowo,
  • warzywa suszone, w tym grzyby,
  • warzywa i owoce, krojone i zapakowane,
  • owoce,
  • orzechy, orzeszki ziemne, solone, prażone lub przetworzone w inny sposób,
  • owoce suszone, przetworzone lub zakonserwowane,
  • owoce, skórki z owoców, orzechy i pozostałe części roślin, zakonserwowane cukrem.

W przypadku pozostałych produktów z naszej oferty, które nie zostały wymienione w powyższej klasyfikacji, podatek VAT wynosi 23%. Co ciekawe, jedynym produktem, który obejmuje ta stawka jest imbir, sklasyfikowany przez nas jako warzywo.