Wchodząc do sklepu, najczęściej sięgamy po te owoce i warzywa, które wyglądają najbardziej apetycznie – są świeże, soczyste i mają intensywny kolor. Jednak nie zawsze ładny wygląd jest gwarancją najwyższej jakości. Przy wyborze warto zwrócić uwagę przede wszystkim na kraj pochodzenia. Jak wiadomo, każde warzywo czy owoc ma inne optymalne warunki rozwoju. Dlatego powinniśmy wybierać produkty pochodzące z tych krajów, gdzie rośliny te rosną najlepiej.
Na przykład bakłażan najlepiej rozwija się w Hiszpanii. Tamtejszy klimat umożliwia uprawę przez cały rok, a hiszpańskie słońce jest niezastąpione, kiedy chcemy zebrać aromatyczne, intensywne w smaku i dorodne warzywa.
Z kolei ziemniaki świetnie rosną w Austrii, skąd dużymi partiami wędrują do sąsiednich krajów. Dla nas jako klientów szczególnie korzystny jest fakt, że na eksport przeznaczane są tam przede wszystkim wysokiej jakości ziemniaki, które jednocześnie są dostępne w stosunkowo niskich cenach.
Warto zainteresować się krajem pochodzenia innych produktów, aby wiedzieć, jakie owoce i warzywa najlepiej wybierać.